Zapiekana owsianka marchewkowa

By healthy way of living poniedziałek, 2 marca 20155Permalink
Uwielbiacie słodkie śniadania, ale znudziły się Wam już tradycyjne owsianki i nie macie pomysłu na nic innego? Zaproponuję dzisiaj zapiekaną owsianko-ryżankę z marchewką, jabłkiem i rodzynkami. Pomysł na pyszne, słodkie i zdrowe śniadanie :)




Składniki:
płatki owsiane 40g
płatki ryżowe 40g
marchew 120g
jabłko 60g
rodzynki 30g
syrop z agawy 10ml
1 białko jaja
cynamon
(z podanych składników wychodzi porcja na 2 osoby)

1. Jeśli mamy więcej czasu zalewamy płatki owsiane i ryżowe wodą i odstawiamy na ok pół godziny aż zmiękną. Gdy nie mamy aż tyle czasu można ugotować je w wodzie ok 4-5 minut.
2. W misce ubijamy białko na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. 
3. Do ugotowanych i lekko przestudzonych płatków dodajemy marchewkę startą na tarce na drobnych oczkach, rodzynki i syrop z agawy. Następnie powoli dodajemy białko, ciągle mieszając masę. 
4. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, dekorujemy jabłkiem i posypujemy cynamonem.
5. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Najlepiej smakuje na ciepło ale na można zjeść również na zimno :)

SMACZNEGO!

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Płatki owsiane
40
148
5
2,8
27,6
2,8
Płatki ryżowe
40
137,6
2,68
2,8
30,6
0,8
Marchew
120
32,4
1,2
0
10,44
4,32
Jabłko
60
31,22
0,16
0,1
8,26
1,43
Rodzynki
30
84
0,6
0,2
21,4
2
Syrop z agawy
10
32
0
0,1
9,8
0,4
Białko
35
17
3,8
0,1
0,2
0
Suma całość

482,22
13,44
6,1
108,3
11,75
Suma 1 porcja

241,11
6,72
3,05
54,15
5,87





5 komentarze