'Super Food'

By healthy way of living piątek, 27 lutego 20150Permalink
Dzisiaj do przygotowania mojego koktajlu użyłam trawy pszenicznej, która należy do tzw. "Super Food".  Taka żywność jest niezwykle bogata w właściwości odżywcze, zawiera całe mnóstwo witamin, antyoksydantów i minerałów. Najlepiej spożywać ją na surowo, jako np dodatek do dań i potraw. Trawa pszeniczna jest źródłem nie tylko wielu witamin i minerałów, ale także zawiera spore ilości białka i ogrom chlorofilu, którego cenne właściwości można by wymieniać w nieskończoność. To tylko niektóre z nich:
- wspomaga produkcję czerwonych krwinek
- działa przeciw nowotworowo
- reguluje równowagę kwasowo-zasadową 
- zawiera sporo żelaza, zwalcza anemię
- reguluje perystaltykę jelit



Składniki:
trawa pszeniczna 10g 
(ja użyłam tej http://diet-food.pl/super-trawy-pszenicy.html)
świeży szpinak 30g
gruszka 60g
kiwi 40g
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy 50ml
sok z cytryny 10ml
woda 200ml

1. Szpinak przed użyciem należy dokładnie opłukać w wodzie. Następnie odrywamy grube łodyżki. 
2. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do konsystencji koktajlu.

SMACZNEGO!

(trawę pszeniczną można pić też z samą wodą, jednak jej smak może nie wszystkim odpowiadać, dlatego lepiej używać jako składnik koktajli)

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Trawa pszeniczna
10
28,4
2,4
0,35
2
3,78
Świeży szpinak
30
5
0,7
0,1
1
0,7
Gruszka
60
32,4
0,36
0,1
8,64
1,26
Kiwi
40
21
0,4
0,2
5,5
0,8
Świeży sok z pomarańczy
50
22,5
0,35
0,1
5,2
0,1
Sok z cytryny
10
2
0
0
0,5
0
Suma całość

111,3
4,21
0,85
22,34
6,64







0 komentarze