Dziś przepis na bezglutenowe muffinki z mąki gryczanej z suszonymi pomidorami, słonecznikiem i sezamem. Takie muffinki mogą zastępować bułki czy chleb, być świetnym dodatkiem do dań lub jako samodzielny posiłek np na drugie śniadanie. Mąka gryczana - dlaczego taka dobra? Bo bezglutenowa, o niskim indeksie glikemicznym i działająca na organizm odkwaszająco. Świetna do wypieków na dietach odchudzających, cukrzycowych i bezglutenowych. Powstaje z ziaren gryki, które zawierają największą ilość białka ze wszystkich kasz, a także zawiera spore ilości magnezu, potasu i fosforu.
Składniki:
Mąka gryczana 250g
Mleko 0,5% 150ml
Kefir 0% 50ml
Jajko 1 sztuka
Suszone pomidory 35g
Słonecznik 25g
Sezam 10g
Proszek do pieczenia 5g
Sól, zioła prowansalskie, papryka czerwona słodka
1. W misce mieszamy wszystkie składniki (poza sezamem). Suszone pomidory przed dodaniem do masy kroimy w kosteczkę. Dodajemy przyprawy.
2. Gdy całość dokładnie wymieszamy, przelewamy masę do foremek na muffinki.
3. Przelaną masę do foremek posypujemy ziarnami sezamu.
4. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy nasze muffinki są już gotowe.
5. Świetne do jedzenia za równo na ciepło jak i na zimno.
U mnie z podanych składników wyszło 7 muffinek.
SMACZNEGO!
Produkt
|
Waga [g]
|
Kcal
|
Białko [g]
|
Tłuszcze [g]
|
Węglowodany [g]
|
Błonnik [g]
|
Mąka gryczana
|
250
|
875
|
29,25
|
6,75
|
175
|
5
|
Mleko 0,5%
|
150
|
54
|
4,8
|
0,75
|
7
|
0
|
Kefir 0%
|
50
|
17
|
1,8
|
0
|
2,5
|
0
|
Jajko
|
50
|
70
|
6,25
|
4,8
|
0,3
|
0
|
Suszone
pomidory
|
35
|
80,15
|
3
|
0,06
|
16,8
|
0
|
Słonecznik
|
25
|
140
|
6,2
|
11
|
6,2
|
1,5
|
Sezam
|
10
|
63
|
2,3
|
6
|
1
|
0,8
|
Suma całość 7
sztuk
|
|
1299,15
|
53,6
|
29,36
|
208,8
|
7,3
|
Suma 1 sztuka
|
|
185,59
|
7,65
|
4,19
|
29,82
|
1,04
|
0 komentarze