Bezglutenowe muffinki z mąki gryczanej

By healthy way of living piątek, 13 marca 20150Permalink
Dziś przepis na bezglutenowe muffinki z mąki gryczanej z suszonymi pomidorami, słonecznikiem i sezamem. Takie muffinki mogą zastępować bułki czy chleb, być świetnym dodatkiem do dań lub jako samodzielny posiłek np na drugie śniadanie. Mąka gryczana - dlaczego taka dobra? Bo bezglutenowa, o niskim indeksie glikemicznym i działająca na organizm odkwaszająco. Świetna do wypieków na dietach odchudzających, cukrzycowych i bezglutenowych. Powstaje z ziaren gryki, które zawierają największą ilość białka ze wszystkich kasz, a także zawiera spore ilości magnezu, potasu i fosforu.


Składniki:
Mąka gryczana 250g
Mleko 0,5% 150ml
Kefir 0% 50ml
Jajko 1 sztuka
Suszone pomidory 35g
Słonecznik 25g
Sezam 10g
Proszek do pieczenia 5g
Sól, zioła prowansalskie, papryka czerwona słodka 

1. W misce mieszamy wszystkie składniki (poza sezamem). Suszone pomidory przed dodaniem do masy kroimy w kosteczkę. Dodajemy przyprawy.
2. Gdy całość dokładnie wymieszamy, przelewamy masę do foremek na muffinki.
3. Przelaną masę do foremek posypujemy ziarnami sezamu.
4. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy nasze muffinki są już gotowe.
5. Świetne do jedzenia za równo na ciepło jak i na zimno.

U mnie z podanych składników wyszło 7 muffinek.

SMACZNEGO!

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Mąka gryczana
250
875
29,25
6,75
175
5
Mleko 0,5%
150
54
4,8
0,75
7
0
Kefir 0%
50
17
1,8
0
2,5
0
Jajko
50
70
6,25
4,8
0,3
0
Suszone pomidory 
35
80,15
3
0,06
16,8
0
Słonecznik
25
140
6,2
11
6,2
1,5
Sezam
10
63
2,3
6
1
0,8
Suma całość 7 sztuk

1299,15
53,6
29,36
208,8
7,3
Suma 1 sztuka

185,59
7,65
4,19
29,82
1,04




0 komentarze