Gryczany pasztet z tofu

By healthy way of living środa, 18 marca 20150Permalink
Pyszna, wegetariańska propozycja na śniadanie, drugie śniadanie, obiad, przekąskę, dodatek do kanapek itp. Jedno danie, a tyle zastosowań! Pasztet z kaszy gryczanej, tofu i pieczarek.
Nie tylko dla miłośników kuchni wegetariańskiej, uwierzcie mi, że naprawdę zasmakuje każdemu, nawet największym pożeraczom mięska ;)





Składniki:
tofu wędzone 100 g
tofu naturalne 100 g
kasza gryczana 90 g
płatki gryczane 50 g
pieczarki 200 g
cebula 80 g
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy 20 ml
suszona żurawina 10 g
sezam 10 g
sos sojowy 20 ml
bazylia
suszona pietruszka
tymianek
majeranek
pieprz
słodka papryka
curry

1. Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie ok 15 minut (więcej niż normalny czas gotowania). Płatki gryczane zalewamy odrobiną wody, tak aby powstała papkowata konsystencja.
2. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy a następnie dodajemy pieczarki starte na tarce.
3. Oba rodzaje tofu wrzucamy do większego pojemnika i rozgniatamy widelcem razem z sosem sojowym i wszystkimi przyprawami.
4. Ugotowaną kaszę, usmażone pieczarki studzimy i przekładamy to tofu, razem z płatkami gryczanymi. Wszystko blendujemy na jednolitą masę.
5. Masę przekładamy do foremki, dekorujemy żurawiną i sezamem. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Pasztet można podawać na ciepło np. na obiad z sałatką lub na zimno, jako dodatek do np. kanapek.

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Tofu wędzone
100
169
16,3
9,8
4
0
Tofu naturalne
100
112
12
6
3
0
Kasza gryczana
90
302,5
11,35
2,8
62,35
5,3
Płatki gryczane
50
178
6,1
1,5
35
3
Pieczarki
200
34
5,4
0,8
5,2
4
Cebula
80
32
0,88
0,1
6,11
1,4
Czosnek
10
14
0,6
0
3,2
0,4
Sos sojowy
20
12
2,4
0
1,2
0
Olej rzepakowy
20
180
0
18
0
0
Suszona żurawina
10
38
0
0,2
9,9
0,7
Sezam
10
63
2,3
6
1
0,8
Suma całość

1134,5
57,33
45,2
130,96
15,6
Suma 1 porcja (1/14)

81,06
4,09
3,22
9,35
1,11









0 komentarze