Dziś propozycja obiadu, która na pewno spodoba się zarówno mięsożercom jak i wegetarianom - Curry z zieloną soczewicą. Jest ona świetnym źródłem białka (często zastępuje mięso w diecie wegetarian- podobnie jak np ciecierzyca, czerwona soczewica, soja itp), a w połączeniu z produktami zbożowymi dostarcza białka pełnowartościowego (czyli zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne - niezbędne dla naszego organizmu, które musimy mu dostarczyć z zewnątrz). Poza tym jest źródłem potasu i kwasu foliowego, więc zapobiega anemii i świetnie nadaje się dla kobiet w ciąży.
Składniki:
ryż basmati + dziki 100g
zielona soczewica 100g
pieczarki 150g
cebula 50g
papryka czerwona 65g
olej rzepakowy 10ml
bulion warzywny 300ml
curry, kurkuma, słodka papryka, pieprz ziołowy, sól, tymianek, majeranek, sól, chilli
1. W głębokiej patelni np typu WOK rozgrzewamy olej rzepakowy. Następnie wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę.
2. Gdy cebula i pieczarki chwilkę się podsmażą dodajemy zieloną soczewicę (ja ją wcześniej moczyłam w wodzie ok godziny - soczewica może powodować wzdęcia, a wcześniejsze moczenie w wodzie temu zapobiega, jednak nie ma takiej potrzeby).
3. Całość podsmażamy ok 3 minuty i zalewamy bulionem warzywnym. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut (pilnujemy żeby się nie przypaliło, bo soczewica może wchłonąć całą wodę). W między czasie gotujemy ryż.
4. Pod koniec duszenia soczewicy dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy.
5. Podajemy z ryżem.
Z podanego przepisu wychodzi porcja na 2 osoby.
SMACZNEGO!
Składniki:
ryż basmati + dziki 100g
zielona soczewica 100g
pieczarki 150g
cebula 50g
papryka czerwona 65g
olej rzepakowy 10ml
bulion warzywny 300ml
curry, kurkuma, słodka papryka, pieprz ziołowy, sól, tymianek, majeranek, sól, chilli
1. W głębokiej patelni np typu WOK rozgrzewamy olej rzepakowy. Następnie wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę.
2. Gdy cebula i pieczarki chwilkę się podsmażą dodajemy zieloną soczewicę (ja ją wcześniej moczyłam w wodzie ok godziny - soczewica może powodować wzdęcia, a wcześniejsze moczenie w wodzie temu zapobiega, jednak nie ma takiej potrzeby).
3. Całość podsmażamy ok 3 minuty i zalewamy bulionem warzywnym. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut (pilnujemy żeby się nie przypaliło, bo soczewica może wchłonąć całą wodę). W między czasie gotujemy ryż.
4. Pod koniec duszenia soczewicy dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy.
5. Podajemy z ryżem.
Z podanego przepisu wychodzi porcja na 2 osoby.
SMACZNEGO!
Produkt
|
Waga [g]
|
Kcal
|
Białko [g]
|
Tłuszcze [g]
|
Węglowodany [g]
|
Błonnik [g]
|
Ryż basmati +
dziki
|
100
|
349
|
7
|
1,2
|
76,7
|
1,2
|
Zielona soczewica
|
100
|
351
|
24,1
|
0,6
|
60,8
|
8,9
|
Pieczarki
|
150
|
25
|
4
|
0,6
|
4
|
3
|
Cebula
|
50
|
15
|
0,7
|
0,2
|
3,5
|
0,9
|
Papryka czerwona
|
65
|
18,2
|
0,85
|
0,3
|
4,3
|
1,3
|
Olej rzepakowy
|
10
|
90
|
0
|
9
|
0
|
0
|
Suma całość
|
|
848,2
|
36,75
|
11,9
|
149,3
|
15,3
|
Suma 1 porcja
|
|
424,1
|
18,37
|
5,95
|
74,65
|
7,65
|
0 komentarze