Dwukolorowy pudding jaglany

By healthy way of living środa, 25 lutego 20150Permalink
Dzisiejsza propozycja to słodkie, bezglutenowe śniadanie. W roli głównej królowa kasz - kasza jaglana. Dlaczego taka dobra? Przede wszystkim, jest zasadotwórcza (jako jedna z niewielu kasz), a więc odgrywa rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej, a także zapobiega zgadze. Kolejnym jej atutem jest to, że nie zawiera glutenu. Ponadto, zawiera duże ilości przyswajalnego białka oraz usuwa śluz z organizmu, zatem jest pomocnym lekarstwem na przeziębienie i katar.



Składniki:
kasza jaglana 40g
ser biały półtłusty 50g
jogurt naturalny 50g
banan 50g
truskawki 35g
karob 5g
płatki kokosowe
woda 200ml

1. Pierwszy krok to przygotowanie kaszy. Przepłukujemy ją na sitku pod bierzącą wodą, a na koniec zlewamy wrzątkiem, pozwoli to na pozbycie się posmaku goryczki (można też kaszę przeprażyć na patelni, jednak "zabieg" z wodą jest o wiele szybszy). Kaszę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok 15-20 minut, ciągle pilnując żeby się nie przypaliła, ponieważ kasza wchłania płyn.
2. Ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na 2 części. Do 1 części dodajemy połowę porcji banana, połowę porcji sera i łyżkę jogurtu naturalnego. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Do 2 części dodajemy również banana, ser i jogurt, a także łyżeczkę karobu i również miksujemy. 
4. Przekładamy warstwami do miseczki, dekorujemy truskawką i płatkami kokosowymi.

SMACZNEGO ŚNIADANIA ;)

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Kasza jaglana
40
138,4
4,44
1,2
28,4
1,28
Twaróg półtłusty
50
66,5
9,35
2,35
1,85
0
Jogurt naturalny
50
30
2,15
1
3,1
0
Banan
50
47,5
0,5
0,15
11,75
0,9
Truskawki
35
10
0,25
0,15
2,5
0,65
Karob
5
13,5
0,3
0,1
5,35
2,4
Suma całość

305,9
16,99
4,95
52,95
5,23






0 komentarze