Migdałowy pudding z nasion CHIA

By healthy way of living środa, 18 lutego 20150Permalink
Nasiona Chia - to nasiona pozyskiwane z Szałwii Hiszpańskiej. Są źródłem niezbędnych dla nas kwasów omega-3 (w nasionach chia jest ich nawet więcej niż np. w łososiu). Ponadto, są skarbnicą wapnia, żelaza oraz błonnika.
Mleko migdałowe - idealny dla osób, które nie mogą pić mleka krowiego. Jednak, polecane jest dla wszystkich, ze względu na niską ilość kalorii (30kcal/100ml), zawartość witaminy E, która jest antyoksydantem, oraz zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B. Poza tym, ma działanie alkalizujące, więc jest idealny dla osób cierpiących na zgagę, czy też dla złagodzenia objawów choroby wrzodowej i przy refluksie przełykowo-żołądkowym.



Składniki:
woda niegazowana 100ml
mleko migdałowe 100ml
nasiona chia 30g
banan 60g
maliny 40g
jagody goji 8g
laska wanilii

Nasiona chia zalewamy wodą i mlekiem migdałowym i zostawiamy w lodówce na noc. W tym czasie napęcznieją i stworzą gęsty pudding (dzięki właściwościom wchłaniania wody, można je stosować zamiast jaja kurzego do np wypieków). Rano dodajemy banana, maliny, jagody goji. Można dodać również cynamon czy nasiona laski wanilii.

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Mleko migdałowe
100
30
0,9
2,1
1,5
0,8
Nasiona Chia
30
157,2
6,3
9,3
11,1
10
Banan
60
11,6
0,52
0,1
4,8
2,68
Maliny
40
61,5
0,65
0,19
17,5
1,1
Jagody Goji
8
30
1
0,8
5,4
0,8
Suma całość

290,3
9,37
12,49
40,3
15,38



0 komentarze