Smoothie z awokado

By healthy way of living poniedziałek, 16 lutego 20150Permalink
Dzisiejsza propozycja na 2 śniadanie, lub jako dawka energii przed treningiem to smoothie z awokado. Dlaczego warto jeść awokado? Zawiera wit. E, która jest jednym z antyoksydantów (zatem zapobiega procesom nowotworowym i starzeniu się skóry), jest źródłem kwasu foliowego, które jest niezbędne zarówno w okresie ciąży jak i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Ponadto, awokado bogate jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżać ciśnienie krwi oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi HDL i obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Mimo sporej ilości kalorii, warto je jeść, ponieważ są to kalorie pełne wartości.




Składniki:
maślanka 1,5 % 150ml
połowa awokado ok 50g
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
łyżka otrębów żytnich
jagody goji 5g

Wszystkie składniki (poza jagodami goji) wrzucamy do blendera i blendujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Smoothie przelewamy do szklanki i dekorujemy jagodami goji.

SMACZNEGO!

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Maślanka 1,5%
150
67
5,1
2,2
6,7
0
Awokado
50
80
1
7,5
3,7
1,65
Sok świeży z pomarańczy
50
22,4
0,34
0,1
5,2
0,1
Otręby żytnie
8
16
1,2
0,3
2,1
3
Jagody Goji 5g
10
15
0,5
0,4
2,7
0,4
Sok z cytryny
10
2
0
0
0,5
0
Suma całość

305,9
16,99
4,95
52,95
5,23

0 komentarze