Dzisiejsza propozycja na 2 śniadanie, lub jako dawka energii przed treningiem to smoothie z awokado. Dlaczego warto jeść awokado? Zawiera wit. E, która jest jednym z antyoksydantów (zatem zapobiega procesom nowotworowym i starzeniu się skóry), jest źródłem kwasu foliowego, które jest niezbędne zarówno w okresie ciąży jak i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Ponadto, awokado bogate jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżać ciśnienie krwi oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi HDL i obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Mimo sporej ilości kalorii, warto je jeść, ponieważ są to kalorie pełne wartości.
Składniki:
maślanka 1,5 % 150ml
połowa awokado ok 50g
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
łyżka otrębów żytnich
jagody goji 5g
Wszystkie składniki (poza jagodami goji) wrzucamy do blendera i blendujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Smoothie przelewamy do szklanki i dekorujemy jagodami goji.
SMACZNEGO!
Produkt
|
Waga [g]
|
Kcal
|
Białko [g]
|
Tłuszcze [g]
|
Węglowodany [g]
|
Błonnik [g]
|
Maślanka 1,5%
|
150
|
67
|
5,1
|
2,2
|
6,7
|
0
|
Awokado
|
50
|
80
|
1
|
7,5
|
3,7
|
1,65
|
Sok świeży z
pomarańczy
|
50
|
22,4
|
0,34
|
0,1
|
5,2
|
0,1
|
Otręby żytnie
|
8
|
16
|
1,2
|
0,3
|
2,1
|
3
|
Jagody Goji 5g
|
10
|
15
|
0,5
|
0,4
|
2,7
|
0,4
|
Sok z cytryny
|
10
|
2
|
0
|
0
|
0,5
|
0
|
Suma całość
|
|
305,9
|
16,99
|
4,95
|
52,95
|
5,23
|
0 komentarze