Frytki z batatów

By healthy way of living środa, 18 lutego 20150Permalink
Jedzmy bataty!
Batat - to słodki ziemniak, który warto wprowadzić do naszej diety zamiast zwykłego ziemniaka. Dlaczego? Co prawda wartość kaloryczna, nie różni się bardzo między batatem a zwykłym ziemniakiem, ale odróżnia jest Indeks Glikemiczny. IG batata wynosi 50, natomiast ziemniaków od 70 do 95 w zależności od sposobu przygotowania. Co to oznacza? Produkty o wysokim IG w bardzo szybkim tempie podnoszą poziom cukru w naszej krwi, a następnie równie szybko ten poziom opada. Produkty o niskim IG, nie powodują wahań cukru, utrzymuje się on na stałym poziomie, co zapobiega wahaniom wydzielania insuliny, a co za tym idzie, PODJADANIU i napadom głodu. 
W batatach znajdziemy duże ilości beta-karotenu, witaminy C i B6, błonnika oraz pierwiastki takie jak żelazo, potas, mangan, miedź.



Składniki:
Batat 200g
Oliwa z oliwek 5ml
sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, tymianek

Bataty kroimy w słupki, przyprawiamy oraz polewamy łyżeczką oliwy z oliwek. Tak zamarynowane frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.


Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Batat
200
172
3,2
0,2
40,2
6
Oliwa z oliwek
5
41
0
4,6
0
0
Suma całość

213
3,2
4,8
40,2
6





0 komentarze