Jedzmy bataty!
Batat - to słodki ziemniak, który warto wprowadzić do naszej diety zamiast zwykłego ziemniaka. Dlaczego? Co prawda wartość kaloryczna, nie różni się bardzo między batatem a zwykłym ziemniakiem, ale odróżnia jest Indeks Glikemiczny. IG batata wynosi 50, natomiast ziemniaków od 70 do 95 w zależności od sposobu przygotowania. Co to oznacza? Produkty o wysokim IG w bardzo szybkim tempie podnoszą poziom cukru w naszej krwi, a następnie równie szybko ten poziom opada. Produkty o niskim IG, nie powodują wahań cukru, utrzymuje się on na stałym poziomie, co zapobiega wahaniom wydzielania insuliny, a co za tym idzie, PODJADANIU i napadom głodu.
W batatach znajdziemy duże ilości beta-karotenu, witaminy C i B6, błonnika oraz pierwiastki takie jak żelazo, potas, mangan, miedź.
Składniki:
Batat 200g
Oliwa z oliwek 5ml
sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, tymianek
Bataty kroimy w słupki, przyprawiamy oraz polewamy łyżeczką oliwy z oliwek. Tak zamarynowane frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Produkt
|
Waga [g]
|
Kcal
|
Białko [g]
|
Tłuszcze [g]
|
Węglowodany [g]
|
Błonnik [g]
|
Batat
|
200
|
172
|
3,2
|
0,2
|
40,2
|
6
|
Oliwa z oliwek
|
5
|
41
|
0
|
4,6
|
0
|
0
|
Suma całość
|
213
|
3,2
|
4,8
|
40,2
|
6
|
0 komentarze