A może by tak zamiast Wielkanocnej Babki zrobić mini babeczki? Poniżej przepis na cytrynowo-kokosowo-migdałowe-bezglutenowe babeczki :)
Składniki:
mąka kokosowa 140g
jogurt naturalny 370g
sok z cytryny 50ml
jajko 1 sztuka
mleko migdałowe 200ml
syrop z agawy 20ml
cukier waniliowy 15g
olej rzepakowy 20ml
proszek do pieczenia płaska łyżeczka
laska waniliowa
1. W misce mieszamy wszystkie mokre składniki: jogurt, sok z cytryny, mleko migdałowe, syrop z agawy, ziarenka z laski waniliowej, olej rzepakowy i jajko. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
2. Do mokrych składników przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
3. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek. Jeśli posiadacie foremki silikonowe to nie trzeba ich niczym smarować, metalowe najlepiej posmarować olejem lub masłem i posypać np otrębami.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
5. Ozdoby to już kwestia indywidualna. U mnie to starta skórka z cytryny, kakao i cynamon.
SMACZNEGO!
Produkt
|
Waga [g]
|
Kcal
|
Białko [g]
|
Tłuszcze [g]
|
Węglowodany [g]
|
Błonnik [g]
|
Mąka kokosowa
|
140
|
436,8
|
15,4
|
33,6
|
18,2
|
0
|
Jogurt naturalny
|
370
|
222
|
15,91
|
7,4
|
22,94
|
0
|
Olej rzepakowy
|
20
|
180
|
0
|
18
|
0
|
0
|
Sok z cytryny
|
50
|
12,5
|
0,2
|
0
|
4,3
|
0,2
|
Syrop z agawy
|
20
|
64
|
0
|
0,2
|
19,6
|
0,8
|
Cukier waniliowy
|
15
|
45
|
0
|
0
|
11,7
|
0
|
Jajko
|
50
|
70
|
7
|
5
|
0,4
|
0
|
Mleko migdałowe
|
200
|
60
|
1,8
|
4,2
|
3
|
1,6
|
Suma całość
|
|
1090,3
|
40,31
|
68,4
|
80,14
|
2,6
|
Suma 1 babeczka
(1/38)
|
|
28,69
|
1,06
|
1,8
|
2,1
|
0,06
|
0 komentarze