Wielkanocne mini babeczki

By healthy way of living sobota, 4 kwietnia 20150Permalink
A może by tak zamiast Wielkanocnej Babki zrobić mini babeczki? Poniżej przepis na cytrynowo-kokosowo-migdałowe-bezglutenowe babeczki :)


Składniki:
mąka kokosowa 140g
jogurt naturalny 370g
sok z cytryny 50ml
jajko 1 sztuka
mleko migdałowe 200ml
syrop z agawy 20ml
cukier waniliowy 15g
olej rzepakowy 20ml
proszek do pieczenia płaska łyżeczka
laska waniliowa

1. W misce mieszamy wszystkie mokre składniki: jogurt, sok z cytryny, mleko migdałowe, syrop z agawy, ziarenka z laski waniliowej, olej rzepakowy i jajko. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
2. Do mokrych składników przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
3. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek. Jeśli posiadacie foremki silikonowe to nie trzeba ich niczym smarować, metalowe najlepiej posmarować olejem lub masłem i posypać np otrębami.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
5. Ozdoby to już kwestia indywidualna. U mnie to starta skórka z cytryny, kakao i cynamon. 

SMACZNEGO!

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Mąka kokosowa
140
436,8
15,4
33,6
18,2
0
Jogurt naturalny
370
222
15,91
7,4
22,94
0
Olej rzepakowy
20
180
0
18
0
0
Sok z cytryny
50
12,5
0,2
0
4,3
0,2
Syrop z agawy
20
64
0
0,2
19,6
0,8
Cukier waniliowy
15
45
0
0
11,7
0
Jajko
50
70
7
5
0,4
0
Mleko migdałowe
200
60
1,8
4,2
3
1,6
Suma całość

1090,3
40,31
68,4
80,14
2,6
Suma 1 babeczka (1/38)

28,69
1,06
1,8
2,1
0,06







0 komentarze