Pulpeciki z indyka

By healthy way of living sobota, 18 kwietnia 20150Permalink
Mięso z indyka często bywa uważane za suche i niezbyt smaczne. Oczywiście, jeśli je nie odpowiednio przygotujemy, to takie właśnie będzie. Odpowiednio przyrządzony, będzie pyszny, soczysty, aromatyczny. A ponadto, jest to jedno z najbardziej zdrowych rodzajów mięsa. Przede wszystkim dietetyczne, lekkostrawne i nisko tłuszczowe. Zalecane każdemu, kto chce dba o zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia. Polecane rekonwalescentom, kobietom w ciąży i karmiącym. Zatem zachęcam do wykorzystania poniższego przepisu, np. na niedzielny obiad, zamiast kotletów w panierkach czy zamiast rolad z kluskami.


Składniki:
filet z indyka 600g
białko jaja kurzego 1 sztuka
zielona pietruszka
sól
pieprz
słodka papryka 
oregano
suszona cebula
czosnek granulowany
suszone warzywka

1. Mięso z indyka mielimy (można kupić już zmielone, ale mieląc je sami, wiemy co jest w środku).
2. Zmielone mięso mieszamy z białkiem jaja kurzego, posiekaną pietruszką i wszystkimi przyprawami.
3. Formujemy pulpeciki i układamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
4. Smażymy chwilę z jednej strony i obracamy delikatnie na drugą.
5. Kiedy podsmażą się z obu stron, zalewamy je wrzątkiem i dodajemy suszone warzywa.
6. Przykrywamy i dusimy ok 15 minut.
7. Po tym czasie pulpety odsączamy z wody i podajemy z dowolnymi dodatkami. 
8. Jeśli nie wyobrażamy sobie dania bez sosu, możemy zamiast wodą, zalać nasze pulpety zblendowanymi pomidorami z puszki lub wodą z koncentratem pomidorowym (po odpowiednim doprawieniu).

SMACZNEGO!

Moje pulpeciki wylądowały w lunch boxach i są gotowe na niedzielną wyprawę ;)

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Filet z indyka
600
501
115,2
4,2
0
0
Białko jaja kurzego
35
17
3,8
0,1
0,2
0
Suma całość

518
119
4,3
0,2
0
Suma 1 pulpet

28,7
6,61
0,23
0,01
0











0 komentarze