Mięso z indyka często bywa uważane za suche i niezbyt smaczne. Oczywiście, jeśli je nie odpowiednio przygotujemy, to takie właśnie będzie. Odpowiednio przyrządzony, będzie pyszny, soczysty, aromatyczny. A ponadto, jest to jedno z najbardziej zdrowych rodzajów mięsa. Przede wszystkim dietetyczne, lekkostrawne i nisko tłuszczowe. Zalecane każdemu, kto chce dba o zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia. Polecane rekonwalescentom, kobietom w ciąży i karmiącym. Zatem zachęcam do wykorzystania poniższego przepisu, np. na niedzielny obiad, zamiast kotletów w panierkach czy zamiast rolad z kluskami.
Składniki:
filet z indyka 600g
białko jaja kurzego 1 sztuka
zielona pietruszka
sól
pieprz
słodka papryka
oregano
suszona cebula
czosnek granulowany
suszone warzywka
1. Mięso z indyka mielimy (można kupić już zmielone, ale mieląc je sami, wiemy co jest w środku).
2. Zmielone mięso mieszamy z białkiem jaja kurzego, posiekaną pietruszką i wszystkimi przyprawami.
3. Formujemy pulpeciki i układamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
4. Smażymy chwilę z jednej strony i obracamy delikatnie na drugą.
5. Kiedy podsmażą się z obu stron, zalewamy je wrzątkiem i dodajemy suszone warzywa.
6. Przykrywamy i dusimy ok 15 minut.
7. Po tym czasie pulpety odsączamy z wody i podajemy z dowolnymi dodatkami.
8. Jeśli nie wyobrażamy sobie dania bez sosu, możemy zamiast wodą, zalać nasze pulpety zblendowanymi pomidorami z puszki lub wodą z koncentratem pomidorowym (po odpowiednim doprawieniu).
SMACZNEGO!
Moje pulpeciki wylądowały w lunch boxach i są gotowe na niedzielną wyprawę ;)
Produkt
|
Waga [g]
|
Kcal
|
Białko [g]
|
Tłuszcze [g]
|
Węglowodany [g]
|
Błonnik [g]
|
Filet z indyka
|
600
|
501
|
115,2
|
4,2
|
0
|
0
|
Białko jaja
kurzego
|
35
|
17
|
3,8
|
0,1
|
0,2
|
0
|
Suma całość
|
|
518
|
119
|
4,3
|
0,2
|
0
|
Suma 1 pulpet
|
|
28,7
|
6,61
|
0,23
|
0,01
|
0
|
0 komentarze