Dlaczego warto jeść soczewicę i jarmuż?
Soczewica przede wszystkim zawiera duże ilości białka, dlatego chętnie wykorzystywana jest przez wegetarian. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym więc można spokojnie spożywać ją będąc na diecie i dbając o linię. Spora zawartość żelaza i kwasu foliowego wspomaga produkcję czerwonych krwinek, zapobiegając anemii. Ponad to, zawiera witaminy z grupy B, oraz takie pierwiastki jak magnez, fosfor, potas. Soczewica jest bogata w błonnik, więc wspomaga pracę naszego układu pokarmowego.
Jarmuż jest przede wszystkim antyoksydantem, który chroni nas przed chorobami nowotworowymi i starzeniem się skóry. Bogaty jest w potas i wapń, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego.W jarmużu znajdziemy również wit. C, która uszczelnia naczynia krwionośne i wspomaga układ odpornościowy, oraz wit. K, biorącą udział w krzepnięciu krwi.
Składniki:
soczewica czerwona 100g
marchew 60g
pietruszka korzeń 80g
cebula biała 80g
jarmuż 50g
olej rzepakowy 10ml
przyprawy: chilli, słodka papryka, sól, pieprz, bazylia, oregano
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. W wysokim garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy warzywa.
2. W między czasie przepłukujemy soczewicę i dodajemy do podsmażonych warzyw. Smażymy jeszcze ok 2-3 minuty, po czym zalewamy wszystko ok 1 litrem wrzątku.
3. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy jarmuż (pozbywając się najpierw grubszych gałązek) i przyprawiamy.
4. Gotujemy jeszcze ok 5 minut, wyłączamy i blendujemy zupę do konsystencji kremu.
5. Dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego i liściem bazylii.
SMACZNEGO!
Produkt
|
Waga [g]
|
Kcal
|
Białko [g]
|
Tłuszcze [g]
|
Węglowodany [g]
|
Błonnik [g]
|
Czerwona soczewica
|
100
|
327
|
25,4
|
3
|
48,6
|
8,9
|
Marchew
|
60
|
16,2
|
0,6
|
0
|
5,22
|
2,16
|
Pietruszka
|
80
|
30
|
2,1
|
0,4
|
8,4
|
3,9
|
Cebula
|
80
|
32
|
0,88
|
0,1
|
6,11
|
1,4
|
Jarmuż
|
50
|
22
|
1,6
|
0,35
|
3
|
1,9
|
Olej rzepakowy
|
10
|
90
|
0
|
9
|
0
|
0
|
Suma całość
|
|
517,2
|
30,58
|
12,85
|
71,33
|
18,26
|
Suma 1 porcja
|
|
258,5
|
17
|
6,4
|
35,6
|
9,1
|
(z przepisu wychodzą 2 porcje zupy, 1 porcja zupy umożliwia pokrycie 30% dziennego zapotrzebowania organizmu na błonnik oraz ok 25% dziennego zapotrzebowania organizmu na białko)
0 komentarze