Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy i jarmużu

By healthy way of living poniedziałek, 26 stycznia 20150Permalink
Dlaczego warto jeść soczewicę i jarmuż?
Soczewica przede wszystkim zawiera duże ilości białka, dlatego chętnie wykorzystywana jest przez wegetarian. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym więc można spokojnie spożywać ją będąc na diecie i dbając o linię. Spora zawartość żelaza i kwasu foliowego wspomaga produkcję czerwonych krwinek, zapobiegając anemii. Ponad to, zawiera witaminy z grupy B, oraz takie pierwiastki jak magnez, fosfor, potas. Soczewica jest bogata w błonnik, więc wspomaga pracę naszego układu pokarmowego.
Jarmuż jest przede wszystkim antyoksydantem, który chroni nas przed chorobami nowotworowymi i starzeniem się skóry. Bogaty jest w potas i wapń, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego.W jarmużu znajdziemy również wit. C, która uszczelnia naczynia krwionośne i wspomaga układ odpornościowy, oraz wit. K, biorącą udział w krzepnięciu krwi.



Składniki:
soczewica czerwona 100g
marchew 60g
pietruszka korzeń 80g
cebula biała 80g
jarmuż 50g
olej rzepakowy 10ml
przyprawy: chilli, słodka papryka, sól, pieprz, bazylia, oregano

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. W wysokim garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy warzywa.
2. W między czasie przepłukujemy soczewicę i dodajemy do podsmażonych warzyw. Smażymy jeszcze ok 2-3 minuty, po czym zalewamy wszystko ok 1 litrem wrzątku.
3. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy jarmuż (pozbywając się najpierw grubszych gałązek) i przyprawiamy.
4. Gotujemy jeszcze ok 5 minut, wyłączamy i blendujemy zupę do konsystencji kremu.
5. Dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego i liściem bazylii.

SMACZNEGO!

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Czerwona soczewica
100
327
25,4
3
48,6
8,9
Marchew
60
16,2
0,6
0
5,22
2,16
Pietruszka
80
30
2,1
0,4
8,4
3,9
Cebula
80
32
0,88
0,1
6,11
1,4
Jarmuż
50
22
1,6
0,35
3
1,9
Olej rzepakowy
10
90
0
9
0
0
Suma całość

517,2
30,58
12,85
71,33
18,26
Suma 1 porcja

258,5
17
6,4
35,6
9,1


(z przepisu wychodzą 2 porcje zupy, 1 porcja zupy umożliwia pokrycie 30% dziennego zapotrzebowania organizmu na błonnik oraz ok 25% dziennego zapotrzebowania organizmu na białko)

0 komentarze