Hummus to popularna potrawa kuchni arabskiej, gdzie główną rolę odgrywa ciecierzyca. Jest ona dobrym źródłem białka (często jadana przez wegetarian), bogata w błonnik (zapobiega zaparciom), oraz obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu.
Składniki:
ciecierzyca 80g (masa przed ugotowaniem)
pasta tahini 2 łyżki
oliwa z oliwek 3 łyżki
woda niegazowana 3-4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
1. Ciecierzycę przed ugotowaniem należy moczyć w wodzie ok 12 godzin. Po tym czasie wylewamy wodę, w której była moczona, wlewamy świeżą i gotujemy ok 1 godz 15 minut. (W połowie gotowania można również wymienić wodę)
2. Ugotowaną ciecierzycę studzimy. Następnie wrzucamy do blendera z resztą składników i blendujemy do gładkiej konsystencji. Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać więcej wody niegazowanej.
3. Z podanego przepisu wychodzi ok 10 łyżek pasty. Jedna łyżka to 70 kcal.
Hummus można jeść na wiele sposobów. Jako pastę na kanapki (świetnie smakuje z jajkiem i awokado), jako dip do surowych warzyw (np. papryka, cukinia) lub jako dodatek np do naleśników.
Produkt
|
Waga [g]
|
Kcal
|
Białko [g]
|
Tłuszcze [g]
|
Węglowodany [g]
|
Błonnik [g]
|
Ciecierzyca
|
80
|
291,2
|
15,44
|
4,8
|
48,48
|
12
|
Oliwa z oliwek
|
30
|
264,6
|
0
|
29,7
|
0
|
0
|
Tahini
|
30
|
160
|
6,4
|
14
|
0,4
|
2,4
|
Sok z cytryny
|
20
|
4
|
0
|
0
|
1
|
0
|
Suma całość 10
łyżek
|
|
715,8
|
21,84
|
48,5
|
48,88
|
14,4
|
Suma 1 łyżka
|
|
71,58
|
2,18
|
4,85
|
4,88
|
1,44
|
0 komentarze