Dobrodziejstwo ciecierzycy - hummus

By healthy way of living poniedziałek, 26 stycznia 20150Permalink
Hummus to popularna potrawa kuchni arabskiej, gdzie główną rolę odgrywa ciecierzyca. Jest ona dobrym źródłem białka (często jadana przez wegetarian), bogata w błonnik (zapobiega zaparciom), oraz obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu.



Składniki:
ciecierzyca 80g (masa przed ugotowaniem)
pasta tahini 2 łyżki
oliwa z oliwek 3 łyżki
woda niegazowana 3-4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

1. Ciecierzycę przed ugotowaniem należy moczyć w wodzie ok 12 godzin. Po tym czasie wylewamy wodę, w której była moczona, wlewamy świeżą i gotujemy ok 1 godz 15 minut. (W połowie gotowania można również wymienić wodę)
2. Ugotowaną ciecierzycę studzimy. Następnie wrzucamy do blendera z resztą składników i blendujemy do gładkiej konsystencji. Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać więcej wody niegazowanej.
3. Z podanego przepisu wychodzi ok 10 łyżek pasty. Jedna łyżka to 70 kcal.

Hummus można jeść na wiele sposobów. Jako pastę na kanapki (świetnie smakuje z jajkiem i awokado), jako dip do surowych warzyw (np. papryka, cukinia) lub jako dodatek np do naleśników.

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Ciecierzyca
80
291,2
15,44
4,8
48,48
12
Oliwa z oliwek
30
264,6
0
29,7
0
0
Tahini
30
160
6,4
14
0,4
2,4
Sok z cytryny
20
4
0
0
1
0
Suma całość 10 łyżek

715,8
21,84
48,5
48,88
14,4
Suma 1 łyżka

71,58
2,18
4,85
4,88
1,44


0 komentarze