Domowy chlebek - nie na drożdżach, nie na zakwasie

By healthy way of living środa, 27 maja 20150Permalink
Tym postem zachęcam wszystkich do wypieku domowych chlebków. Oczywiście, taki najlepszy chleb, to ten na zakwasie. Jednak ja takiego jeszcze nigdy nie robiłam (ale na pewno kiedyś spróbuję!), w dodatku na wszystko mam zdecydowanie za mało czasu i chętnie wydłużyłabym swoją dobę. Poniższy przepis na chlebek, jest idealny dla zapracowanych ludzi, którzy chcą jeść zdrowo. Jak wiadomo, w dzisiejszych czasach, bardzo trudno o dobry, kupny chleb. Często, te które wydają nam się zdrowe, są po prostu "oszukane" i nie mają ze zdrowiem nic wspólnego. Dlatego przygotowałam dla Was przepis na chleb, w którym jesteście pewni każdego składnika, przygotowanie wszystkiego trwa 5 minut, a potem już samo się piecze przez 40, a wy macie czas dla siebie ;)



Składniki:
mąka żytnia razowa typ 2000 100g (u mnie z firmy Melvit - mąka do wypieku domowego chleba)
płatki gryczane 50g
jajko 1 sztuka
siemię lniane 20g
sezam 5g
pół łyżeczki proszku do pieczenia
woda (wlewałam na oko ale ok. 100ml)
sól, pieprz ziołowy, kmin rzymski, bazylia, pietruszka suszona

1. Mieszamy w misce wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, siemię, proszek do pieczenia i przyprawy. 
2. Do suchych składników dodajemy samo żółtko i mieszając wlewamy wodę (uważamy żeby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie).
3. W osobnej misce ubijamy białko jaja na sztywną pianę i ubite delikatnie łączymy z ciastem.
4. Przekładamy masę do foremki i posypujemy sezamem. 
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Z mojego przepisu wyszło 9 kawałków chlebka.

SMACZNEGO!

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Mąka żytnia razowa typ 2000
100
334
8
2,2
66
12
Płatki gryczane
50
178
6,1
1,5
35
3
Jajko
50
70
7
5
0,4
0
Siemię lniane
20
106
3,6
8,4
5,8
5,4
Sezam
5
32
1,2
3
0,5
0,4
Suma całość

720
25,9
20,1
107,7
20,8
Suma 1 kawałek 1/9

80
2,8
2,2
11,96
2,3








0 komentarze