Krewetki z makaronem ryżowym

By healthy way of living piątek, 15 maja 20150Permalink
Dzisiaj przepis z wykorzystaniem krewetek. Lubicie? Jecie krewetki? Ja je uwielbiaaammmm! Szkoda, że do najtańszych nie należą, bo inaczej byłyby na pewno w moim codziennym menu!  A tak mogę sobie na nie pozwolić tylko czasem :( Dlatego zawsze przed ich przygotowaniem kombinuje na wiele sposobów, jak je przyrządzić aby nie zmarnować tej chwili :)



Składniki:
krewetki tygrysie 100g (po obraniu, przed 200g)
makaron ryżowy 40g
groszek zielony konserwowy 50g
pomidorki cherry 6 sztuk
olej rzepakowy 5ml
ząbek czosnku
majeranek, słodka papryka, ostra papryka, sos sojowy, świeża pietruszka

1. Jeśli kupiliście krewetki "świeże", na początku należy je obrać. Ja zawsze takie kupuje, mrożone po rozmrożeniu smakują dla mnie jak woda. Jak obieramy krewetki? Urywamy główkę, ogonek, następnie ściągamy pancerzyk z nóżkami, nacinamy krewetkę wzdłuż "kręgosłupa" i wyciągamy ze środka czarną żyłkę (nie chce nikomu obrzydzać, ale to nic innego jak jelito krewetki wypełnione odchodami - > chyba nie chcemy tego jeść, prawda? ;) ).
2. Makaron ryżowy nie wymaga gotowania, zalewamy go jedynie wrzątkiem i odstawiamy aż zmięknie.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę, 5 ml oleju rzepakowego. Kiedy się rozgrzeje wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i przekrojone na pół pomidorki cherry. 
4. Kiedy pomidorki się podsmażą, wrzucamy krewetki, dodajemy wszystkie przyprawy poza pietruszką. 
5. Smażymy dosłownie 3-4 minuty (dłuższe smażenie spowoduje, że krewetki staną się gumiaste). 
6. Pod koniec dodajemy odcedzony makaron i groszek.
7. Przekładamy nasze danie na talerz i dekorujemy świeżą pietruszką. 

SMACZNEGO!

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Krewetki tygrysie
100
92
22
0
1
0
Makaron ryżowy
40
146
2,7
0,3
33,2
0
Olej rzepakowy
5
44
0
5
0
0
Pomidorki koktajlowe
100
15
0,9
0,2
3,6
1,2
Groszek konserwowy
50
31,5
2,5
0,1
7,9
2,85
Suma całość

328,5
28,1
5,6
45,7
4,05







0 komentarze