Zapiekane jajka w kokilkach

By healthy way of living środa, 10 czerwca 20150Permalink
Brak pomysłu na śniadanie/kolację?? No to podsuwam idealne rozwiązanie, zapiekane jajka w kokilkach z jaglano-razowymi placuszkami ;)




Składniki:
jajko całe 1 szt
białko jaja kurzego 2 szt
pomidorki cherry 5 sztuk
oliwki 10 sztuk
kasza jaglana 20g
mąka żytnia razowa 15g
woda niegazowana
szczypiorek
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy

1. Jajko z dwoma białkami roztrzepujemy w misce z przyprawami: sól, pieprz, papryki słodka i ostra, bazylia, czosnek niedźwiedzi.
2. Do masy jajecznej wrzucamy pokrojone pomidorki i oliwki. Wszystko mieszamy i przelewamy do kokilek (u mnie zmieściło się do dwóch).
3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut, następnie pieczemy jeszcze dodatkowe 5 minut z opcją zapiekania od góry.
4. Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem i gotujemy w wodzie ok 15 minut.
5. Ugotowaną kaszę odcedzamy, przekładamy do miski, mieszamy z mąką żytnią razową i odrobiną wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek granulowany. Wszystko blendujemy do jednolistej konsystencji.
6. Rozgrzewamy patelnię i formujemy placuszki. "Smażymy" bez dodatku tłuszczu kilka minut z obu stron.
7. Podajemy zapiekane jajka razem z placuszkami ;)

SMACZNEGO!








Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Jajko
50
70
7
5
0,2
0
Białko jaja kurzego
70
34
7,4
0,2
0,4
0
Pomidorki cherry
100
15
0,9
0,2
3,6
1,2
Oliwki
25
31
0,4
3,2
1
0,6
Kasza jaglana
20
70
2,1
0,58
14,3
0,62
Mąka żytnia razowa
15
45
1,2
0,33
10,4
1,8
Suma całość

265
19
9,51
29,9
4,22
Suma jajek

150
15,7
8,6
5,2
1,8
Suma placuszków

115
3,3
0,91
24,7
2,42



0 komentarze