Leczo z dynią i batatem

By healthy way of living środa, 16 września 20150Permalink

 Rozpoczął się sezon na dynię, więc grzechem byłoby jej nie wykorzystać! Dynia jest bardzo uniwersalna, ponieważ można robić z niej zarówno potrawy na słodko jak i na słono. Można wypiekać babeczki, ciasta, placuszki, robić zupy, leczo, pasty oraz wiele wiele innych dań. Mój pomysł na dzisiejsze danie to leczo z dynią i .... batatem. Bo czemu nie połączyć tych dwóch warzyw? Moje leczo to bogactwo karotenu i witamin. Dynia jest łatwostrawna, niskokaloryczna, zawiera dużo B-karotenu, potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy B12. A więc korzystajcie! Ja zawsze zamrażam sobie sporo dyni, aby nawet po sezonie móc korzystać z jej dobrodziejstw.


Składniki:
dynia 150g
batat 220g
cukinia 150g
papryka czerwona 100g
cebula biała 70g
koncentrat pomidorowy 30g
olej rzepakowy 5ml
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie

1. W głębokiej patelni np typu WOK rozgrzewamy łyżeczkę oleju rzepakowego. 
2. Cebulę kroimy w wiórki i podsmażamy na oleju.
3. Pozostałe warzywa kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebuli. 
4. Całość chwilę podsmażamy, następnie zalewamy wrzątkiem i dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
5. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut.
6. Możemy dodać mięsny dodatek. W moim leczo wyląduje grillowana pierś z kurczaka ;)

SMACZNEGO!

Z podanych proporcji uzyskujemy 2 porcje.

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Dynia
150
42
2
0,45
11,6
1,7
Batat
220
189,2
3,5
0,2
44,22
6,6
Cukinia
150
22,5
1,8
0,15
4,8
1,5
Papryka czerwona
100
28
1,3
0,5
6,6
2
Cebula
70
21
1
0,3
4,83
1,19
Olej rzepakowy
5
44
0
5
0
0
Koncentrat pomidorowy
30
28
1,6
0,4
5
0,8
Suma całość

374,7
11,2
7
77,05
13,79
Suma porcja

187,35
5,6
3,5
38,52
6,89












0 komentarze