Rozpoczął się sezon na dynię, więc grzechem byłoby jej nie wykorzystać! Dynia jest bardzo uniwersalna, ponieważ można robić z niej zarówno potrawy na słodko jak i na słono. Można wypiekać babeczki, ciasta, placuszki, robić zupy, leczo, pasty oraz wiele wiele innych dań. Mój pomysł na dzisiejsze danie to leczo z dynią i .... batatem. Bo czemu nie połączyć tych dwóch warzyw? Moje leczo to bogactwo karotenu i witamin. Dynia jest łatwostrawna, niskokaloryczna, zawiera dużo B-karotenu, potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy B12. A więc korzystajcie! Ja zawsze zamrażam sobie sporo dyni, aby nawet po sezonie móc korzystać z jej dobrodziejstw.
Składniki:
dynia 150g
batat 220g
cukinia 150g
papryka czerwona 100g
cebula biała 70g
koncentrat pomidorowy 30g
olej rzepakowy 5ml
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie
1. W głębokiej patelni np typu WOK rozgrzewamy łyżeczkę oleju rzepakowego.
2. Cebulę kroimy w wiórki i podsmażamy na oleju.
3. Pozostałe warzywa kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebuli.
4. Całość chwilę podsmażamy, następnie zalewamy wrzątkiem i dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
5. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut.
6. Możemy dodać mięsny dodatek. W moim leczo wyląduje grillowana pierś z kurczaka ;)
SMACZNEGO!
Z podanych proporcji uzyskujemy 2 porcje.
Produkt
|
Waga [g]
|
Kcal
|
Białko [g]
|
Tłuszcze [g]
|
Węglowodany [g]
|
Błonnik [g]
|
Dynia
|
150
|
42
|
2
|
0,45
|
11,6
|
1,7
|
Batat
|
220
|
189,2
|
3,5
|
0,2
|
44,22
|
6,6
|
Cukinia
|
150
|
22,5
|
1,8
|
0,15
|
4,8
|
1,5
|
Papryka czerwona
|
100
|
28
|
1,3
|
0,5
|
6,6
|
2
|
Cebula
|
70
|
21
|
1
|
0,3
|
4,83
|
1,19
|
Olej rzepakowy
|
5
|
44
|
0
|
5
|
0
|
0
|
Koncentrat
pomidorowy
|
30
|
28
|
1,6
|
0,4
|
5
|
0,8
|
Suma całość
|
|
374,7
|
11,2
|
7
|
77,05
|
13,79
|
Suma porcja
|
|
187,35
|
5,6
|
3,5
|
38,52
|
6,89
|
0 komentarze