Składniki:
dynia 600g
banan 270g (2 duże)
chudy twaróg 500g
maliny 270g
2 jajka
budyń śmietankowy bez cukru 20g
żelatyna 10g
cynamon, imbir
łyżeczka proszku do pieczenia
1. Miąższ dyni kroimy w kosteczkę i gotujemy ok 15 minut aż będzie miękki. Po tym czasie odcedzamy wodę i zostawiamy do ostudzenia.
2. Kiedy dynia będzie już zimna, blendujemy ją razem z bananem na puree.
3. Twaróg mielimy 3 razy.
4. Zmielony twaróg miksujemy razem z puree z dyni i banana. Dodajemy 2 żółtka, cynamon, szczyptę imbiru i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
5. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy z masą serową i dokładnie mieszamy.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Sernik pieczemy 60 minut.
7. Upieczony sernik wyciągamy do ostygnięcia.
8. Maliny dokładnie blendujemy.
9. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, dokładnie mieszamy.
10. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z masą malinową. Całość przelewamy na sernik i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
11. Jeśli masa malinowa jest dla nas zbyt kwaśna, można dodać miodu/ksylitolu/stewii, jednak do podniesie kaloryczność naszego sernika.
SMACZNEGO!
Produkt
|
Waga [g]
|
Kcal
|
Białko [g]
|
Tłuszcze [g]
|
Węglowodany [g]
|
Błonnik [g]
|
Dynia
|
600
|
168
|
7,8
|
1,8
|
46,2
|
16,8
|
Twaróg chudy
|
500
|
430
|
90
|
0
|
17,5
|
0
|
Banan
|
270
|
256,5
|
2,7
|
0,8
|
63,5
|
4,59
|
Jajko
|
100
|
139
|
12,5
|
9,7
|
0,6
|
0
|
Budyń
śmietankowy bez cukru
|
20
|
17
|
0,6
|
0,35
|
2,8
|
0
|
Maliny
|
270
|
78,3
|
3,51
|
0,8
|
32,4
|
18
|
Żelatyna
|
10
|
34,3
|
8,42
|
0
|
0
|
0
|
Suma całość
|
|
1123,1
|
125,53
|
13,45
|
163
|
39,39
|
Suma 1 porcja
(1/12)
|
|
93,59
|
10,46
|
1,12
|
13,58
|
3,28
|
0 komentarze