Odchudzony sernik dyniowo-bananowy

By healthy way of living poniedziałek, 21 września 20150Permalink

Zbliża się weekend, masz ochotę na coś słodkiego, a nie wiesz co by to mogło być? To musisz wypróbować przepis na chudy sernik dyniowo-bananowy. Bez grama cukru, bez grama glutenu, znikoma ilość tłuszczu, za to białko i węglowodany tylko z owoców i dyni ;) 



Składniki:
dynia 600g
banan 270g (2 duże)
chudy twaróg 500g
maliny 270g
2 jajka
budyń śmietankowy bez cukru 20g
żelatyna 10g
cynamon, imbir
łyżeczka proszku do pieczenia

1. Miąższ dyni kroimy w kosteczkę i gotujemy ok 15 minut aż będzie miękki. Po tym czasie odcedzamy wodę i zostawiamy do ostudzenia. 
2. Kiedy dynia będzie już zimna, blendujemy ją razem z bananem na puree. 
3. Twaróg mielimy 3 razy.
4. Zmielony twaróg miksujemy razem z puree z dyni i banana. Dodajemy 2 żółtka, cynamon, szczyptę imbiru i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
5. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy z masą serową i dokładnie mieszamy.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Sernik pieczemy 60 minut.
7. Upieczony sernik wyciągamy do ostygnięcia.
8. Maliny dokładnie blendujemy.
9. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, dokładnie mieszamy. 
10. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z masą malinową. Całość przelewamy na sernik i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
11. Jeśli masa malinowa jest dla nas zbyt kwaśna, można dodać miodu/ksylitolu/stewii, jednak do podniesie kaloryczność naszego sernika.

SMACZNEGO!

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Dynia
600
168
7,8
1,8
46,2
16,8
Twaróg chudy
500
430
90
0
17,5
0
Banan
270
256,5
2,7
0,8
63,5
4,59
Jajko
100
139
12,5
9,7
0,6
0
Budyń śmietankowy bez cukru
20
17
0,6
0,35
2,8
0
Maliny
270
78,3
3,51
0,8
32,4
18
Żelatyna
10
34,3
8,42
0
0
0
Suma całość

1123,1
125,53
13,45
163
39,39
Suma 1 porcja (1/12)

93,59
10,46
1,12
13,58
3,28













0 komentarze