Dyniowe bułeczki

By healthy way of living środa, 31 grudnia 20140Permalink
Co można zjeść na śniadanie zamiast pieczywa? A może by tak spróbować samemu upiec bułeczki dyniowo-owsiane? Bardzo szybki przepis na alternatywę dla klasycznego chleba. Można podawać np z twarożkiem i miodem, lub w wersji na słono z twarożkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem... Wszystko kwestia własnych upodobań :)


Składniki:
dynia 300g
mąka owsiana 100g
mąka pszenna pełnoziarnista 50g
jajko 50g (1 sztuka)
pestki dyni 50g
słonecznik 20g
sezam 15g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól

1. Dynie wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 15 minut (aż będzie miękka). Po ugotowaniu odlewamy wodę i czekamy aż dynia ostygnie. Po tym czasie blendujemy ją na gładką masę.
2. Do osobnego naczynia przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, pół łyżeczki soli, pestki dyni, słonecznik, a na koniec dodajemy przestygniętą dynię i jajko. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy do foremek na muffinki (mniej więcej na 2/3 wysokości foremki, ponieważ bułeczki urosną).
3. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy nasze muffinki sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 35-40 minut.
4. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy są gotowe, jeśli tak wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w środku jeszcze na ok 5 minut, aby nie opadły od razu po wyciągnięciu z piekarnika.

Z przepisu wychodzi 7 bułeczek.

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Dynia
300
84
3,9
0,9
23,1
3,4
Mąka owsiana
100
350
14
6,7
56
11
Jajko
50
70
7
5
0,4
0
Mąka pszenna pełnoziarnista
50
170
7
1,15
33
3,35
Pestki dyni
50
275
12,25
23
9
2,65
Słonecznik
20
112
4,8
8,8
5
1,2
Sezam
15
96
3,6
9
1,5
1,2
Suma całość 7 sztuk

1157
52,55
54,55
128
22,8
Suma 1 sztuka

165
7,5
7,8
18,28
3,25


Jeśli chcemy zaoszczędzić na kaloryczności nie dodajemy pestek dyni (50g - 275 kcal) i słonecznika (20 g- 112 kal), jednak należy pamiętać, że są to zdrowe kalorie, a kaloria kalorii nie jest równa ;)








Smacznego :)

0 komentarze