Pasztet z zielonej soczewicy.

By healthy way of living czwartek, 11 grudnia 20140Permalink
Często kończą się Wam pomysły na drugie śniadanie? Ja nieraz się nad tym zastanawiam. Pasztet może być świetną alternatywą dla kanapek, które na pewno wielu osobom się już znudziły. Ale nie musi być mięsny. Idealnym i zdrowym pomysłem jest pasztet z zielonej soczewicy. Zawiera ona przede wszystkim spore ilości białka, którę mogą być alternatywą dla białka zwierzęcego. Ponadto, soczewica jest źródłem potasu i kwasu foliowego.
Taki pasztet to opcja nie tylko dla wegetarian, ale także dla mięsożerców, którzy jedząc takie śniadanie, nie odczują braku mięsa w posiłku.



Składniki:
Pasztet:
zielona soczewica 250g
cebula 140g
2 ząbki czosnku 10g
marchew 160g
pietruszka korzeń 70g
seler 80g
jajko 150g (3 sztuki)
curry
pieprz cayenne
imbir
sól 
pieprz

Żurawina:
świeża żurawina 150g
cukier trzcinowy 10g

1. Zielona soczewica wymaga wcześniejszego namoczenia, ja moczyłam około 1,5 godziny. Po tym czasie soczewicę przepłukałam i zalałam świeżą wodą. Gotowałam ją 30-40 minut, aż zrobiła się miękka.

2. W między czasie pokroiłam cebulę, a marchewkę, seler i pietruszkę starłam na tartce. Wszystkie warzywa razem z cebulką podsmażyłam na łyżce oleju rzepakowego.
3. Ugotowaną soczewicę wymieszałam z podsmażonymi warzywami i dodałam przyprawy. Kiedy wszystko ostygło, dodałam 3 jajka, wymieszałam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i włożyłam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.
4. Pasztet piekł się ok. 45 minut.
5. Żeby nie kruszył się podczas krojenia, najlepiej zaczekać aż się ostudzi, jednak na ciepło jest równie pyszny :)

Sposób na żurawinę do pasztetu jest bardzo szybki, wystarczy podsmażyć świeżą żurawinę z łyżką cukru trzcinowego na patelni. Zamiast cukru trzcinowego można użyć np. ksylitolu.




0 komentarze