Halloween'owo-jesienne ciasto dyniowo-orzechowe

By healthy way of living sobota, 31 października 20150Permalink
Skoro Halloween, no to musiało powstać coś z dyni. Zupa niedawno była, leczo również, a więc pora na słodkości. Dzisiaj jesienne ciasto, bo z jabłkami, gruszką, orzechami i oczywiście dynią. Za sprawą przyprawy do piernika, cynamonu i imbiru, pachnie jak zbliżające się święta ;)


Składniki:
dynia 170g
gruszka 70g
jabłko 120g
jajko 1 szt
mąka migdałowa 15g
masło migdałowe 27g
miód 27g
wiórki kokosowe 5g
orzech włoski 15g
proszek do pieczenia pół łyżeczki
cynamon, imbir, przyprawa do piernika, laska wanilii

A przepis... dziecinnie prosty...

1. Dynie gotujemy w wodzie do miękkości.
2. Ugotowaną blendujemy na puree i studzimy. 
3. Wystudzone puree dokładnie miksujemy razem z mąką, miodem, masłem migdałowym, jajkiem, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
4. Jabłko i gruszkę kroimy na plasterki.
5. Do foremki wylewamy połowę masy, wykładamy ją połową jabłek i gruszek, zalewamy drugą połową masy i ponownie układamy owoce.
6. Całość posypujemy wiórkami, cynamonem i dekorujemy orzechami włoskimi.
7. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
8. Wyjmujemy, studzimy, kroimy i delektujemy się smakiem :)

SMACZNEGO! 

U mnie z podanej porcji wyszło 6 kawałków.

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Dynia
170
48
2
1
13
4,8
Gruszka
70
38
0
0
10
1,5
Jabłko
120
55
0
0
15
2,4
Jajko
56
78
7
5
0
0
Mąka migdałowa
15
92
3
8
1
0
Masło migdałowe
27
156
6
14
5
3,2
Miód
27
87
0
0
21
0
Wiórki kokosowe
5
30
1
3
0
0,5
Orzech włoski
15
97
2
9
3
1
Suma całość

681
21
40
68
13,4
Suma 1 porcja (1/6)

113,5
3,5
6,66
11,33
2,23




0 komentarze