Marchewkowe ciasto białkowe - bez glutenu, bez laktozy

By healthy way of living środa, 13 stycznia 20160Permalink
Wolny dzień... jak by go tu wykorzystać? Na początku porządki domowe, później przychodzi ochota na coś słodkiego, ale o czekoladzie trzeba zapomnieć :( Więc ratujemy się marchewkowym ciastem, wysokobiałkowym. Bez glutenu, bez laktozy - ja nie mam problemu z tymi składnikami, ale przepis będzie idealny dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej ;) Ciasto low carb (węgle tylko z marchewki), więc również super opcja na dietach białkowo-tłuszczowych :)


Składniki:
Marchew 380g
białko jaja kurzego 3 sztuki
Odżywka białkowa WPC u mnie smak czekolada-kokos 15g
Mąka migdałowa 20g
Karob 10g
proszek do pieczenia łyżeczka (ja użyłam normalny, ale można zastąpić bezglutenowym)
przyprawa korzenna do piernika

1. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Do marchewki dodajemy pozostałe składniki i delikatnie łączymy z białkami. Mieszamy.
4. Wykładamy masę do formy do pieczenia.
5. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Można dodać dowolne składniki. Mojemu ciastku towarzyszyło masło z nerkowców, które po prostu kooooocham. Ja zjadłam pół ciasta na drugie śniadanie, bez wyrzutów sumienia :D

SMACZNEGO!

Produkt
Waga [g]
Kcal
Białko [g]
Tłuszcze [g]
Węglowodany [g]
Błonnik [g]
Marchew
380
103
3,8
0,8
19,4
13,7
Białko jaja kurzego
105
49
10,5
0
0
0
WPC
15
56
11,7
1
1,3
0
Mąka migdałowa
20
128
3,7
10,8
2
2
Karob
10
24
0,5
0
4,9
0
Suma całość

360
30,2
12,6
27,6
13,7
Suma 1 kawałek (1/8)

45
3,77
1,57
3,45
1,7










0 komentarze